Geschiedenis van Verwaal Transport

De geschiedenis van Verwaal Transport begint met de  oprichter van Firma J.J. Verwaal: Jan Johannes Verwaal geboren in het jaar 1895. Dhr. J.J. Verwaal groeide op als zoon van een fruitbomenteler en mandenmaker. Hun huis en boomgaard waren gevestigd aan de Lekdijk in Lekkerkerk.

In 1922 verhuisde Dhr. J.J. Verwaal naar de Tentweg in Stolwijk, kocht een paard en wagen en begon zijn werk als vervoerder. De eerste klanten van Dhr. J.J. Verwaal waren tuinders uit de omgeving en aannemer Huisman (later overgenomen door Den Hoed). De groenten uit Stolwijk werden vervoerd naar de veiling in Gouda. Eerst betrof het 4-5 klanten maar dit groeide uit tot zo’n 30 tuinders waar Verwaal Transport voor mocht rijden.

De eerste vrachtwagen was een T-Ford en werd in 1926 in gebruik genomen. In 1929 kwam hier een Chevrolet voor in de plaats. In 1953 werd het Magirus en zoon Gerrit Verwaal heeft hierdoor een voorliefde voor deze oldtimer. Eind jaren negentig was Gerrit Verwaal 50 jaar in het bezit van zijn rijbewijs en kreeg als liefhebber van deze oldtimer een vergelijkbaar exemplaar cadeau van zijn kinderen. Deze Magirus is ieder jaar te zien tijdens verschillende (oldtimer)tochten in de omgeving.

7d532ba0_160337

De eerste Magirus

Dhr. J.J. Verwaal heeft 40 jaar gewerkt als vervoerder en in 1962 is het bedrijf overgenomen door zijn zoon Gerrit Verwaal.

Na de overname in 1962 zijn er een aantal vrachtauto’s bijgekomen. Rond dezelfde periode is Firma J.J. Verwaal begonnen met het strooien van zand en zout in de winterperioden. Deze nevenactiviteit kwam goed van pas in de winter wanneer het werk van veel tuinders stil kwam te liggen. Verwaal Transport heeft zo’n 35 jaar voor de provincie mogen strooien. In diezelfde periode (rond 1970) ontving Adri Verwaal (partner Gerrit Verwaal) een telefoontje van de gemeente met de vraag naar personenvervoer en taxibedrijf Verwaal was geboren.

In eerste instantie was Adri Verwaal chauffeuse op de taxi en reed vooral kinderen met een beperking naar speciale scholen. In de loop van de tijd kwam hier ook het taxiën van minder validen personen bij. Uiteindelijk verzorgde taxibedrijf Verwaal het personenvervoer in- en rondom Stolwijk.  Het aantal klanten groeiden en zo ook het aantal taxi’s. Tot eind jaren tachtig werd er met drie taxi’s gereden. Naast taxichauffeuse had Adri Verwaal een actieve rol in het transportbedrijf als administratief medewerkster en planner. Gerrit Verwaal richtte zich vooral op het vervoer zelf en kwam hierdoor zelf bij alle klanten over de vloer.

Adri en Gerrit Verwaal benoemen beiden dat zij zich de gemoedelijk sfeer en de sterken banden met de klanten nog goed kunnen herinneren ‘Bijna alles werd mondeling afgesproken en we hadden een vaste klantenkring’.

Adri en Gerrit Verwaal kregen samen twee kinderen, een dochter Lia Verwaal en een zoon Jan Verwaal. Zij groeiden op in de wereld van transport en in 1986 namen zij, samen met hun partners, het bedrijf van hun ouders over. Het bedrijf telde op het moment van overname zo’n tien vrachtauto’s. De locatie van het transportbedrijf is tijdens zijn hele geschiedenis hetzelfde gebleven. Door de bouw van de nieuwe loods en het kantoor, in het jaar 2000, werd de inrit van het terrein verandert en zo ook het adres.

De bedrijfsnaam, Firma J.J. Verwaal, van oprichter J.J. Verwaal werd in 2007 vervangen voor de familienaam Verwaal Transport. Het bedrijf is ondertussen uitgegroeid tot een middelgroot bedrijf met zo’n 25 vrachtauto’s en 32 medewerkers. Ook de kinderen van Lia en Jan zijn opgegroeid in de wereld van transport. Alle kinderen zijn voor korte of langere tijd werkzaam geweest binnen het familiebedrijf. Of dit een opvolger zal voortbrengen blijft nog een vraag…

Verwaal Transport is meer dan alleen een werkgever en voelt zich dan ook nauw betrokken bij de omgeving waaruit zij opereert. Onze naam zult u dan ook regelmatig tegenkomen bij projecten, activiteiten en verenigingen in de omgeving van Stolwijk (MVO). Wij zijn trots op de jarenlange geschiedenis van Verwaal Transport, de prachtige omgeving waaruit wij opereren en de betrokkenheid van onze medewerkers!

 

Offerte aanvragen

Offerte aanvragen

Verwaal transport - Uitzonderlijk in Vervoer

Contacteer ons!